Spijt van de scheiding als ik alles van te voren had geweten

Uit een onderzoek in Engeland in 2014 blijkt dat 54 procent van de mensen spijt heeft van de scheiding. Is dat in Nederland anders?

Inkomen: vaders gaan er na echtscheiding financieel 7 procent op vooruit, moeders 23 procent op achteruit. Voor kinderen is scheiden lijden. Zorgverdeling nog grotendeels traditioneel.

Lees het artikel van 3 mei 2016, met veel reacties daarop.

 

Redenen om te scheiden

Uit onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), 2015,  komt naar voren dat een duidelijke meerderheid als reden van scheiding opgeeft: 'Op elkaar uitgekeken' zijn, 'Geen vertrouwen meer hebben in elkaar', of dat 'de Karakters botsen'.
Vreemdgaan, of 'Iemand anders in het spel', wordt ook nog relatief veel genoemd. Hoewel dat aantal flink is gedaald ten opzichte van 2003. Toen gaf 38 procent van de mannen en 37 procent van de vrouwen dat op als oorzaak, tegenover 13,8 procent van de mannen en 18,1 procent van de vrouwen tussen 2008 en 2013.

Redenen voor een vechtscheiding

Na het beëindigen van een huwelijk is er kans op een zogenaamde vechtscheiding.  Jaarlijks gaat dat over 15 procent van de 36.000 scheidingen, een kleine 2000 keer. De oorzaken van de vele vechtscheidingen (echtscheidingen waarin het doel is de ander zoveel mogelijk pijn te doen) liggen vaak op persoonlijk vlak.
Koppels kunnen niet meer samen verder, ze willen iets anders, en dan loopt het dood.