Hollywoodvrouwen: hoogste tijd dat we gelijkheid afdwingen

'Time's Up', hulpfonds voor slachtoffers #MeToo

 

Hoe kwamen de Hollywoodvrouwen tot dit initiatief?

1. Landarbeidsters die solidair waren met de Hollywoodactrices, publiceerden op 10 november 2017 een open brief in Time, een weekblad.Deze brief is geschreven door de Nationale Alliantie van Landarbeidsters, ‘Alianza Nacional de Campesinas’. Dit is een organisatie die bestaat uit huidige en voormalige Latijns Amerikaanse landarbeidersvrouwen, samen met vrouwen die afkomstig zijn van boerenfamilies.

De aanleiding was de mars in Los Angeles op 12 november 2017: ‘The Take Back the Workplace’.

2. Als reactie daarop schreven de Hollywoodvrouwen een artikel in The New York Times op 21 december 2017, met de titel: 'Dear Sisters', ondertekend door 300 actrices. 

3. Op 1 januari 2018 schreven de Hollywoodvrouwen opnieuw een open brief in The New York Times met de titel: 

Krachtige Hollywood-vrouwen onthullen Actieplan tegen intimidatie

Ze lanceerden een hulpfonds opgericht om slachtoffers van seksueel ongepast gedrag juridisch bij te staan in rechtszaken tegen de daders. Zo moet voor vrouwen die weinig geld hebben, onder anderen serveersters en kamermeisjes, de drempel lager worden om een zaak aan te spannen.

 'Geen stilte meer. Niet meer wachten. Geen tolerantie voor discriminatie,
grensoverschrijdend gedrag of misbruik. Hun tijd is voorbij'.
 
Het hulpfonds heet Time's Up. Time's Up wil dat bedrijven die misbruik tolereren boetes krijgen en dat slachtoffers niet langer onder druk worden gezet om te zwijgen. Ook roept het fonds op tot gelijk loon en gelijke mogelijkheden voor vrouwen en mannen. Om deze eis kracht bij te zetten, roept Time's Up vrouwelijke Hollywoodsterren op komende zondag in het zwart gekleed te verschijnen op de rode loper van de Golden Globes. De filmprijzen worden gezien als een belangrijke graadmeter voor de Oscars.
Wat zijn de plannen met Time's Up, hoe is de organisatie, wie beheert het geld?

Time’s Up is zonder leider, gerund door vrijwilligers, werkt met werkgroepen. 

- Eén groep hield toezicht op de oprichting van een commissie, geleid door Anita Hill en aangekondigd in december. Deze commissie is belast met het opstellen van een blauwdruk voor het beëindigen van seksuele intimidatie in de showbusiness.

- Een andere groep, 50 / 50 by 2020, daagt entertainmentorganisaties en bedrijven uit om binnen twee jaar overeenstemming te bereiken over gender-pariteit in hun leiderschapslagen. Het kan al een overwinning claimen. Begin december, nadat mevrouw Rhimes hem had aangespoord, beloofde Chris Silbermann, een managing director bij ICM Partners, dat zijn talentbureau dat doel zou bereiken. 

- Er is ook een groep die ervoor zorgt dat minderheden en homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders gehoord worden. "Niemand wil terugkijken en zeggen dat ze aan de zijlijn stonden", zei Lena Waithe, een ster uit de Netflix-serie "Master of None" en onderdeel van die werkgroep. 

- Een andere groep is wetgeving aan het uitwerken om misbruik aan te pakken en te bespreken hoe nondisclosure-overeenkomsten slachtoffers van seksuele intimidatie het zwijgen opleggen. "Mensen die op voorhand iets regelen, dat is duidelijk iets dat niet kan doorgaan", zei mevrouw Shaw, een prominente advocaat wiens cliënten Lupita Nyong'o en Ava DuVernay omvatten. 

Mevrouw Tchen is de voorloper van het Time's Up Legal Defense Fund, dat wordt beheerd door het juridische netwerk voor gendergelijkheid van het National Women's Law Centre, en zal vrouwelijke slachtoffers van seksuele intimidatie verbinden met advocaten.


Time's Up, dat op de eerste dag al ruim 13,5 miljoen dollar heeft opgehaald, komt voort uit het schandaal rond de gevallen Hollywoodproducent Harvey Weinstein en de wereldwijde #MeToo-campagne. Deze leidde onder meer tot onthullingen over seksueel wangedrag en misbruik van acteurs Kevin Spacey en Dustin Hoffmann, komiek Louis CK, en diverse politici, journalisten en vele andere mannen én vrouwen.