Facebook 2, gepubliceerd 29 januari 2016

 
Het is duidelijk, parlementsleden in de Tweede Kamer vinden het te moeilijk om straatintimidatie aan te pakken. 
 

De politiek laat verstek gaan

In 2012 diende de PvdA namelijk een motie in om seksuele intimidatie van vrouwen op straat strafbaar te maken. Nu zijn alleen de extremere vormen als aanranding, verkrachting en ontucht strafbaar, maar uitschelden op straat, sissen of nafluiten zijn dat niet.
 
Het PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wilde hier een einde aan maken. De motie kwam toen niet tot een wetsvoorstel omdat het juridisch te ingewikkeld zou zijn.
 
Burgerinitiatief om straatintimidatie strafbaar te maken
Om straatintimidatie opnieuw onder de aandacht te brengen startte Gaya Branderhorst samen met elf anderen het burgerinitiatief met de naam ‘(Vogel)vrij op straat’. 40.000 handtekeningen zijn er voor nodig om het onderwerp opnieuw op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen en daarvan zijn er in twee dagen al zo'n 7600 binnen. Van de ondertekenaars tot nu toe is de helft man. 
De vraag is of zo’n wet wel te handhaven is.
Gaya voorziet niet meer problemen dan met andere wetten. ‘De meeste zaken waar een boete op staat zijn moeilijk te handhaven. Alsof mensen die grofvuil illegaal dumpen vaak gesnapt worden. Toch stelt de overheid een boete in, omdat men een signaal wil afgeven dat dit gedrag ongewenst is. Dat een wet niet altijd perfect zal werken, wil niet zeggen dat het niet een nuttig en effectief instrument zal zijn in socialisering van de maatschappij. Anders konden we alle wetten wel afschaffen’.
 
Op hun website staat een brief aan de commissie die het burgerinitiatief moet accepteren en dezelfde brief aan de Tweede Kamer met een juridische bijlage.
Het wachten is nu nog op voldoende handtekeningen.