Facebook 6, gepubliceerd op 26 februari 2016

 

Zweden, boek over feminisme voor alle 16 jarigen

De Zweedse Women's Lobby heeft de toespraak over feminisme van de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie op de TED* conferentie in boekvorm uitgegeven. En dit boek cadeau gegeven aan alle zestienjarigen met als motivatie dat anno 2015 feminisme nog altijd even belangrijk en nodig is en genderdiscriminatie nog voorkomt en moet bestreden worden.
 
Reactie van Chimamanda Ngozi Adichie: "Ik hoop dat de 16-jarigen die dit lezen ook besluiten dat ze een feminist zijn. Bovenal hoop ik dat we op een dag het begrip niet eens meer kennen, omdat we leven in een wereld die echt rechtvaardig en gelijk is."
 
       
 
We should all be feminists | Chimamanda Ngozi Adichie, een humoristische toespraak over feminisme van 30 minuten in 2015. Deze toespraak is 2,5 miljoen keer bekeken.
 
De Engelse tekst is te lezen bij de video op YouTube, op de drie stippen klikken en op transcrip, Engelse taal. Dan is de Engelse tekst leesbaar tegelijk met de voordracht.
 
Ngozi Adichie wordt gezien als een van de belangrijkste Afrikaanse schrijvers van haar generatie. Dat komt onder andere doordat ze op een slimme manier persoonlijke verhalen weet te verbinden met een groter verhaal als bijvoorbeeld de geschiedenis van Nigeria of Feminisme. 
 
  *De TED-conferentie duurt vier dagen en bestaat sinds 1984. Desprekers worden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten "de presentatie van hun leven" te geven over hun gebied van expertise, over een bepaald project, of iets waarvan zij vinden dat het een idee is dat verspreid moet worden. Tijdens een conferentie komen tientallen sprekers aan het woord, afgewisseld door diverse korte dans- en muziekuitvoeringen. De inhoud van de lezingen bevat geen zware theoretische kost, maar wordt zo toegemaakt.