Vrouwen bij de herdenking 75 jaar wederopbouw Rotterdam 'vergeten'

 

5 mei: ‘Een ode aan de vrouwen van toen, voor de vrouwen van nu’, in Museum Rotterdam tot 1 oktober 2017

Bij de viering van 75 jaar wederopbouw van Rotterdam vorig jaar waren meisjes en vrouwen onzichtbaar. Hun verhalen bleven onderbelicht en zijn onbekend. Terwijl juist in deze periode de positie van de vrouw in de maatschappij sterk veranderde. Naast authentieke portretten van 30 ‘gewone’ vrouwen, ook enkele bekende vrouwen zoals Anna Blaman.

Deze tentoonstelling is opgezet samen met Zonta Club Rotterdam. Zij zetten zich in voor de positie van de vrouw.

In het begin van de wederopbouw, net na de oorlog, stuurde de overheid sterk aan op het gezin als hoeksteen van de maatschappij. Destijds was een man kostwinner, de vrouw bleef thuis om het huishouden te doen en de kinderen op te voeden. Ze moest dit doen in een periode van grote schaarste. In de tentoonstelling zie je de bruidsjurk van een Rotterdamse vrouw die net na de oorlog trouwt. Er is geen materiaal voor een nieuwe jurk voorhanden. Haar jurk is gemaakt van een oude japon van oma, en met een versiering van het biljartlaken van opa. Haar hoedje is gemaakt van een oude hoed met een stukje kant van oma's jurk.
Vrouwelijke werknemers werden ontslagen als ze trouwden en werden dan handelingsonbekwaam.

Het museum organiseert gezellige bijeenkomsten voor vrouwen uit de wederopbouwperiode op woensdag en vrijdag tot 23 juni 2017. Van de gesprekken wordt een samenvatting gemaakt die wordt  opgenomen in de tentoonstelling.