Per direct gezocht: vrouwelijke voetbalcommentator!

 
Facebook 29, gepubliceerd 21juli 2017
 

Verslaggeving op tv.

De openingswedstrijd van het EK vrouwenvoetbal wordt door de NOS uitgezonden. Opvallend was dat de wedstrijd door een man werd verslagen. Zelfs het commentaar in de pauze werd door een man gedaan. Bij de analyse van de eerste helft was nauwelijks tijd voor de deskundige Manon Melis. Bij een mannenwedstrijd wordt er nooit door een vrouwen de wedstrijd verslagen of gecommentarieerd. 

 
Radio 1                                                                        Lara Rense, video op You Tube 
Gelukkig werd deze lacune ook gesignaleerd door Radio 1
De dag na de wedstrijd kwamen ze met de oproep:
Per direct gezocht: vrouwelijke voetbalcommentator!
 

Vanaf maandag 17 juli tot en met vrijdag 21 juli hoor je dagelijks in het radio-programma De Ochtend een selectie van de beste inzendingen (je kan ook online zelf je   voorkeur uitspreken op de site).  Op vrijdag 21 juli wordt de winnaar rond half twaalf in hetzelfde programma bekend gemaakt door juryvoorzitter en sportjournalist Evert ten Napel, een man.

De prijs? Twee vrijkaarten voor de finale op zondag 6 augustus in Enschede (de finale is al helemaal uitverkocht!). Dus niet de verslaggeving verzorgen bij een vrouwenwedstrijd. Daar had Radio 1 toch wel invloed op kunnen uitoefenen bij hun collega's bij NPO1!

Waar moet een goede vrouwelijke commentator aan voldoen?
Radio1 vroeg zes bekende Nederlanders, die 'iets' met voetbal hebben en oud-Oranje Leeuwinnen voor de camera tips te geven. Niet perse nodig, maar misschien wel nuttig om die even te bekijken.
Daphe Koster: 'Rap van tong en je komt goed uit je woorden, je zegt graag hardop wat je ziet.'

Lara Rense: 'Vrouwen kunnen net zo veel als mannen', vindt Nieuws & Co-presentator Lara Rense. Zij weet als geen ander waar een goede radiostem aan moet voldoen. 

Lees ook wat de drie mannen inbrengen aan nuttige tips:

Acteur, oud-All Star speler en meidenvoetbalcoach Frank Lammers zou het fijn vinden als een vrouwelijke sportcommentator er ook nog goed uit ziet. Het is natuurlijk meegenomen als ze zo mooi zou zijn als fotomodel Doutzen Kroes. En dan wil hij op de webcam de hele tijd een foto zien. 

Van Viggo Waas hoeft dat niet. 'Als het maar enthousiast klinkt, dan zet je die mannen al snel weg op de radio", aldus cabaretier, schrijver en fanatiek supporter van zijn dochter die voetbalt. "Want vrouwen kunnen net zo veel als mannen.'

Zijn compagnon en NPO Radio 1 presentator Peter Heerschop wil dat een sportcommentator heel veel weet over de spelers, hoe ze zich hebben voorbereid, de ruzies en afspraken die ze onderling hebben gemaakt, op wie je kan bouwen: dus een heleboel achtergrondinformatie. "Als je al die info krijgt als luisteraar wordt de wedstrijd echt schitterend", aldus Heerschop.