Hoog tijd nu 'onze' vrouwen zo goed presteren om hun salaris en faciliteiten hetzelfde te waarderen als bij de mannen, die het niet bepaald goed doen.

 
Facebook, nr 42, gepubliceerd op 20 oktober 2017
 
Noorse voetbalbond trekt salaris mannen en vrouwen gelijk, in Denemarken en de VS staken vrouwen voor een beter salaris, In Nederland krijgen veel vrouwen in de eredivisie 600 euro onkostenvergoeding per maand.
 
Noorwegen
Voetbalsters van het Noorse nationale voetbalteam krijgen voortaan net zoveel betaald als de mannen. De mannen staan een deel van hun inkomsten uit commerciële activiteiten af aan de vrouwen, waardoor hun vergoeding bij interlandverplichtingen gelijk wordt getrokken.
"In Noorwegen vinden we gelijkheid erg belangrijk, dus ik denk dat dit goed is voor het land en de sport", zegt Joachim Walltin van de Noorse spelersvakbond. Hij denkt dat het voor het eerst is in de voetbalwereld dat de bonden een akkoord als dit bereiken.

Met de nieuwe deal krijgen de vrouwen bijna het dubbele voor hun interlandverplichtingen. De totale pot voor de vrouwen gaat van 3,1 miljoen kroon (330.000 euro) naar ongeveer 6 miljoen kroon (640.000 euro).

Caroline Graham Hansen, de aanvoerder van het Noorse nationale team, bedankt haar mannelijke collega's. "Jullie gaan het misschien niet merken in jullie maandsalarissen, en misschien was dit wel een logische stap, maar dit betekent heel veel voor ons." Ze schrijft dat het nu makkelijker wordt voor de vrouwelijke voetballers om hun dromen na te jagen.

De voorman van de bond sluit zich daarbij aan. "Het gevoel gerespecteerd te worden is ontzettend belangrijk voor het vrouwenteam. De bond ziet dit als een investering in het niveau van de ploeg", zegt Walltin.

Staken
Zowel in Denemarken als in de VS staken de vrouwen voor een betere betaling.
Een oefeninterland van Denemarken tegen Oranje werd in die reden geschrapt. De Deense mannenploeg besloot toen een deel van zijn premie af te staan. Er wordt nog onderhandeld over een nieuw premiesysteem.

In de VS werd het in juni 2017 vrouwen verboden te staken (!) omdat ze vier keer minder verdienen dan mannen, en dat terwijl ze in 2015 wereldkampioen werden en de mannen op de 32 plaats op de wereldranglijst eindigden.

En in Nederland?
De meeste vrouwen die bij een van de acht eredivisieclubs spelen, krijgen alleen een onkostenvergoeding van zo'n 600 euro per maand. Sommige speelsters van Nederlandse topclubs verdienen wel hun brood met voetballen, maar ook dat is geen dik belegde boterham, het is tussen de 700 en 2300 euro per maand.
Ter vergelijking: het gemiddelde salaris voor mannen in de eredivisie ligt op 22.000 euro.
In tegenstelling tot de mannen zijn vrouwen in Nederland niet fulltime met voetballen bezig. Bij de eredivisieclubs zijn speelsters zo'n twintig uur per week kwijt aan het voetbal. Veel vrouwen werken of studeren ernaast. Gezien hun salaris is dat geen wonder.

Veel goede Nederlandse speelsters voetballen in het buitenland, maar ook daar is een grote discrepantie in betaling. Lieke Martens verdient in Barcelona 200.000 euro per jaar, Lionel Messi bij dezelfde club 200.000 euro in drie dagen!

Foto

Alex Morgan is waarschijnlijk de best verdienende speelster AFP, VS, 1989, salaris in 2015 450.000 dollar. Speelt nu bij Olympique Lyon.