En de beste vrouwelijke sportverslaggeefster is ......    volgens enkele mannen ......

 
Facebook 32, gepubliceerd 11 augustus 2017
 

NPO Radio 1 organiseerde afgelopen tijd een zoektocht en vond een aantal talenten. 

Chantal Derksen uit Kampen heeft de contest 'beste vrouwelijke sportcommentator' gewonnen.   
Alle vrouwen die het Nederlands meester zijn konden meedoen en moesten daarvoor een fragment uit het WK-Voetbal uit 2014 verslaan. Het aantal inzendingen overtrof alle verwachtingen, het niveau van de vrouwelijke voetbalcommentatoren blijkt hoog.
Naast de kaartjes voor de finale voor Chantal, loofde de jury een aanmoedigingsprijs uit voor een aanstormend talent. De 14-jarige Sam uit Watergang kreeg deze, in de vorm van de officiële EK-bal. Een 2e en 3e prijs was kennelijk niet nodig en ook geen fototje van de winnares. Bekijk de aanmoediging vóóraf voor deelname door Daphne Koster.
 
Zelfs nu zijn het mannen die alles bepalen: een fragment uit het mannenvoetbal, een mannelijke juryvoorzitter, een man als beoordelaar, en dat terwijl het de bedoeling is om vrouwen meer aandacht te geven.

Omdat er nauwelijks vrouwelijke voetbalcommentatoren zijn, besloot NPO Radio 1 het heft in eigen hand te nemen en zelf op zoek te gaan. We kozen het fragment van de legendarische duikgoal tijdens het WK-Voetbal uit 2014 van Robin van Persie, waarbij de spits met een zweefduik 1-1 wist te scoren tegen Spanje. (zie foto). Commentaar-veteraan Evert ten Napel werd gestrikt om als jury te fungeren.

Uiteindelijk koos hij voor Chantal Derksen uit Kampen, die vanaf haar vakantieadres een streepje Wi-Fi opzocht om haar commentaar in te sturen. Uit tientallen inzendingen kwam uiteindelijk haar inzending als winnaar uit de bus:

Juryvoorzitter Evert ten Napel roemde vooral haar spanningsopbouw en haar originele woordkeus. “Het moet echt uit je binnenste komen”, vindt hij en dat leek het geval bij de winnares. In het verleden werd Ten Napel bekend om zijn opvallende uitspraken. Van “Goeie genade!”, “als een duveltje uit een doosje” of “de dekselse …” werd zelfs een bingokaart gemaakt.

Chantal Derksen wint kaartjes voor de finale in Enschede. Daar is ze erg blij mee, zo zei ze tegen Martijn Grimmius op NPO Radio 1. Nu is het te hopen dat de Oranjeleeuwinnen de finale halen.

Naast de kaartjes voor de finale, loofde de jury een aanmoedigingsprijs voor een aanstormend talent uit. De 14-jarige Sam uit Watergang kreeg deze, in de vorm van de officiële EK-bal.

 
Vrouwenvoetbal op NPO Radio1

Het EK Vrouwenvoetbal krijgt de komende weken nog veel aandacht op NPO Radio 1. Vrouwelijke commentatoren zijn er dus (nog) niet, maar aan vrouwelijke analisten is er geen gebrek. Onder andere oud-voetballer Daphne Koster is te horen.