Twee voetbalvrouwen genomineerd als wereldspeelster van het jaar en één voetbalcoach als wereldcoach van het jaar

 
Facebook week 35, 1 september 2017 gepubliceerd
 
Stem mee voor de beste wereldvrouwenvoetballer en -coach, vóór 7 september

Op de site van de wereldvoetbalbond (fifa.com) kunnen bezoekers hun favorieten een digitaal zetje in de rug geven. Martens en Miedema horen bij de tien speelsters die meedingen naar de titel. Beiden werden onlangs Europees kampioen met Oranje. Op het EK werd Martens verkozen tot beste speelster van het toernooi.

Ook de strijd om de titel voor de beste vrouwencoach is losgebarsten. Sarina Wiegman, bondscoach van Nederland, is hierbij een van de genomineerden. Verder uit Engeland en Nigeria en, opmerkelijk, zeven(!) mannen. 

Er is een lijst vastgesteld met 10 voetbalsters door een panel van vrouwenvoetbal experts. (Zes vrouwen die de FIFA-voetbalbonden wereldwijd vertegenwoordigen uit Azië, Namibië, Nieuw Zeeland, VS, Duitsland en Brazilië). Het gaat om de prestaties tussen 20 november 2016 en 2017.

Je kunt drie stemmen uitbrengen, je eerste favoriet telt mee voor 5 punten, je 2e favoriet voor 3 punten en je 3e favoriet voor 1 punt. Behalve fans kunnen ook nationale teamcoaches, nationale captens en geselecteerde leden uit de media meestemmen. Elk van de vier categorieën heeft een bijdrage van 25 procent aan de uitslag. 

De FIFA, Wereldvoetbalbond, houdt jaarlijks een verkiezing van de beste voetballers en coaches in de wereld, waar fans mee kunnen stemmen op hun favoriet. Er zijn vier categorieën, namelijk beste vrl en mnl voetballer en beste vrl en mnl coach. 

Het wereldkampioenschap voetbal vrouwen is het belangrijkste voetbaltoernooi in de wereld voor vrouwen. De FIFA organiseert het toernooi, net als het toernooi voor de mannen.

Het eerste toernooi werd het eerst in 1991 in China gehouden, 61 jaar na het eerste mannentoernooi. Het toernooi wordt om de vier jaar gehouden. Aan de eerste twee toernooien deden 12 landen mee. Vanaf 1999 16 landen en sinds 2015 zijn dit er 24.

Stem mee voor de beste vrouwelijke speelster en coach. Bij elke vrouw staat een korte omschrijving waarom je op haar zou moeten stemmen.

De uitslag en huldiging is 23 oktober 2017 in Londen