Voetbalsters op de cover van Voetbal International: dat is emancipatie

 
Facebook week 36, gepubliceerd op 8 september 2017
 

Voor het eerst vrouwelijke spelers op de cover van het mannenblad, 10 juli 2017

De Hoofdredacteur van Voetbal International schreef in een blog:

‘Er waren al eens eerder vrouwen op de voorpagina, maar die waren meestal schaars gekleed of getrouwd met een bekende voetballer. In die zin schrijven deze vrouwen geschiedenis.’

----------------------------------

Blog van Christiaan Ruesink, 11 juli 2017,

sinds 1 mei 2016 hoofdredacteur van VI

Het is niet eens bedoeld als statement, maar een cover van VI waar vier voetbalsters op staan, schijnt best bijzonder te zijn. Er waren al eens eerder vrouwen te zien op de voorpagina, maar die waren meestal schaars gekleed of getrouwd met David Beckham. Jill Roord, Jackie Groenen, Shanice van de Sanden en Vivianne Miedema schrijven in die zin geschiedenis. Hopelijk doen ze dat de komende drie weken ook tijdens het EK in eigen land.

Want dan kan dit weleens het jaar van de definitieve doorbraak worden. In 2009, toen Oranje zo goed presteerde tijdens het EK in Finland, leerde Nederland de voetbalsters voor het eerst kennen. Inmiddels staat er een nieuw team met speelsters die over heel Europa actief zijn. Maar bekende namen zijn het voor de meeste voetballiefhebbers nog niet. Hooguit doet spits Vivianne Miedema, die overstapt van Bayern München naar Arsenal, een belletje rinkelen. Zij stond vorige week in VI, deze week is het de beurt aan Jill Roord.

Beide vrouwen zijn opvallende gezichten in het team dat qua uitstraling te vergelijken is met de handbalvrouwen die zoveel indruk maakten tijdens de laatste kampioenschappen. Mede door voetbalcommentator Jack van Gelder, die namens Ziggo de handbalsters volgde, zijn ze populair geworden. Om dat te bereiken, moesten ze eerst top presteren. Net zoals de volleybal- en hockeyvrouwen. Uiteindelijk is dat het enige criterium waar je teams op moet afrekenen. Alleen uitstraling is onvoldoende. Dat realiseren de speelsters van Oranje zich heel goed. Een slecht EK zou de criticasters gelijk geven.

Maar zelfs dan kan niemand om de opmars van de sport heen. Meer meisjes dan ooit voetballen. Onze verslaggeefsters Mayke Wijnen, die vroeger nog speelde tegen Jackie Groenen, en Annemarie Postma hebben ook altijd gevoetbald. Hun perspectief is daardoor anders dan van welke mannelijke collega ook. Ik verwacht dat we dat de komende weken zullen terugzien in hun verslagen in het blad en op onze site VI.nl.

En tot de mannen die zich nog nooit hebben verdiept in het vrouwenvoetbal zou ik willen zeggen: doe het eens. Maar dan echt, hè. Maak niet de vergelijking met mannenvoetbal, dat zou u bij de handbalsters ook nooit doen. Laat u verrassen door het snelle spel, de mooie acties en doelpunten. En met de vrouwen van Oranje wil ik afspreken: laat dit niet de laatste VI-cover zijn.