Wegens groot succes nogmaals voetbalsters op de cover van Voetbal International

 
Facebook week 37, gepubliceerd 15 september 2017
 
Hoe de hoofdredacteur van VI de weerstand in de redactie overwint en de invloed van Johan Derksen beperkt 

Een uitgebreid interview in het Parool met Christiaan Ruesink ná het EK vrouwenvoetbal. 

Johan Derksen was van 2000 tot 2013 hoofdredacteur. Toen hij wegging waren er van de 200.000 abonnees nog 130.000 over, in 2016 nog 70.000. Ruesink kreeg een zwaar jaar: moest drastisch saneren - het aantal redacteuren ging terug van 53 naar 32 redacteuren. En had te maken met de nog altijd aanwezige invloed van Johan Derksen. Ook was veel negatieve publiciteit over VI, o.a. door oud medewerkers.

Hoe was de reactie toen u voorstelde om vóór aanvang van het EK vrouwenvoetbal vier speelsters op de cover te zetten?
"Ik heb bij mijn aantreden gezegd dat ik meer aandacht wil voor voetbal in de breedte: amateurvoetbal en vrouwen. Toen ik op maandag in de redactievergadering zei dat we vrouwen op de cover zouden zetten, was daar onenigheid over. 'Onze lezer zit niet op vrouwen­voetbal te wachten,' was de tendens. Het mooie: die cover deed ik ook niet voor de lezers. Mijn overtuiging is dat je je lezers af en toe moet opvoeden."

U bepaalde dat alleen?
"Ja, dat bepaal ik. Al waren er best een paar medewerkers het met me eens. Op sociale ­media kwam een enorme discussie op gang: van hoon tot lof. Dat is wat je wil, iets losmaken. Toen we in het nummer ná het EK weer vrouwen op de cover wilden, begreep iedereen wel dat dat de enige juiste keuze was. Het kan jaren duren voordat ze er weer staan."