De Nederlandse VrouwenRaad heeft een brief met toelichting en bijlagen gestuurd aan de drie initiatiefnemers over hun initiatiefwet om de alimentatieduur te verminderen van 12 naar 5 jaar. De NVR vindt dat 12 jaar gehandhaafd kan blijven en heeft daar een aantal sterke argumenten voor.
Wekelijks belichten we een argument via Twitter en Facebook om daarmee de discussie op gang te brengen.
 
P#3  Facebook en Twitter op 3okt18

Mannen kiezen er zelf voor om partneralimentatie te betalen

Ook mannen hebben een keuze.
Óf je kiest voor je carrière en moet later mogelijk partneralimentatie betalen.
Óf je gaat niet akkoord dat je partner afhankelijk wordt van jouw inkomen en jullie zoeken gezamenlijk voor de zorgtaken een oplossing. Bij een eventuele scheiding betaal je dan geen partneralimentatie.

Conclusie: De voorgestelde wetswijziging partneralimentatie is niet nodig, want mannen kiezen zelf voor betalen partneralimentatie.

Toelichting  
Tijdens het huwelijk hebben mannen er baat bij dat het onbetaalde werk door hun vrouw gedaan wordt, zij hebben dan hun handen vrij om zich op hun betaalde baan te richten. Wat ze zich veelal niet realiseren is dat als ze instemmen met het voorstel van hun vrouw om minder of niet meer te gaan werken, ze het risico lopen later partneralimentatie te moeten betalen. Ze hebben er dus óók belang bij dat hun vrouw economisch zelfstandig is tijdens het huwelijk en om niet in te stemmen met korter werken. En dat het onbetaalde werk hun gezamenlijke ‘probleem’ is.

Onze aanbeveling is om mannen bewust te maken dat het in hun eigen belang is dat hun vrouw tijdens het huwelijk en samenwonen economisch zelfstandig is/blijft/wordt, zodat de kans klein is dat ze later partneralimentatie betalen.