Tips en polls

Om te reageren op de zogenoemde 'lichte' vormen van straatintimidatie zijn een aantal tips gegeven. Het gaat dan om naroepen, sissen, ongewenste aanrakingen, etc. Vind je deze tips bruikbaar? Pas je ze zelf toe? Heb je andere reacties die je toepast?

Bij de polls worden een aantal reacties/meningen weergegeven met een toelichting erop.
Binnenkort gaan we de polls twee wekelijks op de website plaatsen.  

 

12 Tips voor wanneer je wordt lastiggevallen:

1. Benoem het gedrag en zeg dat het verkeerd is. Zeg bijvoorbeeld: “Fluit niet naar me, dat is lastigvallen” of “Kom niet aan mijn achterwerk, dat is seksuele intimidatie”.

2. Vertel duidelijk wat je wil. Zeg bijvoorbeeld: “Ga uit mijn buurt” of “Hou op met mij aan te raken” of “Ga ergens anders staan”.

3. Deel mee wat je te zeggen hebt en vraag het niet. Zeg bijvoorbeeld: “Laat me met rust” en niet: “Wil je me alsjeblieft met rust laten?”

4. Heb steeds een boodschap klaar die je kan gebruiken tegen degene die je lastig valt zoals: “Stop met vrouwen lastig te vallen. Ik vind het niet leuk. Niemand vindt dat leuk. Toon wat respect.” Spreek op een neutrale maar assertieve toon.

5. Gebruik een ABC boodschap (en wees zeer concreet over je A en C ): vertel de lastigvaller wat het probleem is en het effect ervan en wat je wil. Hier is een voorbeeld: “Wanneer je kusgeluiden maakt naar mij, geeft mij dit een ongemakkelijk gevoel. Ik wil dat je vanaf nu zegt: “dag mevrouw”, als je tegen me spreekt.”

6. Identificeer de belager: “Jij daar in je gele T-shirt, raak mij niet aan” (dit is zeker nuttig als jij en jouw belager ergens zijn waar andere mensen omheen staan).

7. Val het gedrag aan, niet de persoon. Zeg wat je niet leuk vindt aan wat ze doen ( “Je staat te dichtbij”) in plaats van hen te beschuldigen als persoon (“Je bent een idioot”).

8. Gebruik de “Damesmanieren Methode” en vraag de lastigvaller zoiets als “Excuseer, ik kan niet geloven dat je dat zegt” of  “Je verwart me met iemand anders als je denkt dat je zo tegen me kan spreken” gecombineerd met gechockeerde gezichtsexpressies, ontzetting en afgrijzen.

9. Stel een Socratische vraag zoals “Dat is zo interessant, kan je even uitleggen waarom je denkt dat je je hand op mijn been kan leggen?”

10. Als de lastigvaller in een auto zit, schrijf de nummerplaat van de auto op. Zelfs als je het niet kan zien, doe alsof je het opschrijft om de lastigvaller af te schrikken en te doen stoppen. Als de lastigvallers agressief zijn of bedreigingen uiten en je het nummerplaat opschrijft, kan je dit rapporteren aan de politie.

11. Koop een notitieboekje en schrijf in vette letters op de omslag “Seksuele intimidatie op straat”. Haal het notitieboekje uit wanneer je wordt lastiggevallen en vraag de lastigvaller om zichzelf te herhalen zodat je het kan neerschrijven. Maak er een grote show terwijl je de datum vraagt, het uur en de locatie enz. Als ze vragen waarom je die dingen neerschrijft, kan je zeggen dat je een databank bijhoudt van seksuele intimidatie op straat.

12. Vertel de lastigvaller dat je een onderzoek leidt over lastigvallen op straat. Pak een notitieboekje en stel hem vragen zoals “Hoe vaak doe je dit?” of “Hoe kies je je slachtoffer?” of “Is het waarschijnlijker dat je dit doet als je alleen bent of als je met vrienden bent?” of “Praat je over mensen die je lastigvalt met je moeder, zus of vriendinnen?”.