Straatintimidatie, nr 6

We beseffen dat er altijd grijze zones zullen zijn in subjectieve onderwerpen zoals deze. Bovendien proberen we geen enkel starre of zwart-witte manier van denken te bevorderen. Onschuldige complimentjes en geflirt zijn GEEN vormen van seksuele intimidatie. Een voorbeeldje: wanneer een man een vrouw publiekelijk maar beleefd benadert, een conversatie met haar begint, haar contactgegevens vraagt, vervolgens door haar afgewezen wordt en haar wensen respecteert, heeft hij geen enkele inbreuk gepleegd. Woorden en daden die onder seksuele intimidatie vallen zijn duidelijk ongewenst en niet wederzijds, ofwel door lichaamstaal ofwel door een duidelijke verzoek om op te houden. Belagers beroven een slachtoffer van haar/zijn autonomie en vermogen om te kiezen welke personen hun lichaam mogen aanraken of in hun persoonlijke ruimte mogen komen. Seksuele intimidatie is krachtdadig en dehumaniserend. Intimidatie op straat, of het nu gepaard gaat met seksuele daden en woorden of niet, komt voort uit een groot gebrek aan respect voor andermans comfort. Het komt altijd neer op één ding: macht. Belagers hebben niet de intentie om complimentjes te geven of wederzijds gewenste contacten aan te gaan. Ze zijn erop uit om te intimideren en te pesten. Ze nemen hun toevlucht tot beledigingen, stalking, bedreigingen of gewelddadige daden wanneer ze afgewezen worden. Onschuldige complimentjes en geflirt veronderstellen een soort van beleefdheid die zeker en vast niet aanwezig is bij seksuele intimidatie.
Wanneer je onschuldig wil flirten en complimentjes geven aan anderen, zijn er verschillende manieren om dit te doen zonder over te komen als een griezel! Probeer gesprekken aan te gaan op basis van iets anders dan uiterlijke kenmerken van de andere persoon. Het weer is altijd een populair onderwerp, net als boeken of tijdschriften die de persoon in kwestie bijheeft, leuke accessoires (maar maak geen opmerkingen over een rokje of een decolleté), huidige gebeurtenissen of een voorval dat zich in de buurt voordoet. Overval iemand niet met een overvloed van opmerkingen over diens uiterlijk.
Iemand die zich alleen en/of na zonsondergang in een verlaten of onbekende buurt bevindt, zal waarschijnlijk niet positief reageren op complimentjes omdat ze sowieso al voelen dat hun veiligheid in het gedrang is. Dus het is beter om in deze situatie de persoon gewoon niet te benaderen. Behalve wanneer ze enige vorm van hulp of wegaanwijzing nodig hebben natuurlijk. Maar het is dan niet het moment voor een gesprekje over koetjes en kalfjes. Wanneer een persoon die benaderd wordt zich ongemakkelijk begint te voelen, is de beste oplossing je te verontschuldigen en de persoon met rust te laten.

 

Mythe #6:  Het zijn maar een onschuldige complimenten of geflirt.

 

Plaats een reactie!

Deel jouw mening met de andere bezoekers

Meld je aan of registreer je om een reactie te plaatsen!
Wachtwoord vergeten? Klik hier om een nieuw wachtwoord aan te vragen.

0 Reacties